Direct Duidelijk Doen

Met Direct Duidelijk Doen helpt de Direct Duidelijk Brigade jouw overheidsorganisatie op weg met duidelijk en begrijpelijk communiceren. We laten jouw organisatie kennismaken met verschillende hulpmiddelen voor begrijpelijke taal. Ons doel is dat overheidsorganisaties zelf blijven investeren in duidelijke communicatie. De hulpmiddelen helpen jou en je collega’s antwoorden te krijgen op vragen zoals:

 • Wat is begrijpelijke taal eigenlijk?
 • Wat maakt mijn tekst moeilijk?
 • Hoe bespreek ik communicatie samen met de mensen die ik wil bereiken?
 • Hoe herschrijf ik teksten? Hoe weet ik of mijn tekst begrijpelijk is voor de lezer?
 • Bij wie kan ik terecht voor taaladvies?
 • Hoe geef ik zelf taaladvies of hoe coach ik collega’s?
 • Hoe zorg ik voor verandering en steun binnen mijn organisatie?

Wat zijn de Direct Duidelijk Doen Hulpmiddelen?

Je kunt voor nu namens jouw overheidsorganisatie gebruik maken van 4 hulpmiddelen, zolang de voorraad strekt. Dit zijn praktische hulpmiddelen die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. We hebben deze middelen aanbesteed en de marktpartijen staan garant voor de kwaliteit.

1. Training begrijpelijk schrijven

In deze training leer je duidelijk schrijven in begrijpelijke taal. Je leert bijvoorbeeld (meer) over hoe je een lezersgerichte tekst schrijft.

2. Training voor taal- en schrijfcoaches

In deze training leer je hoe je jouw collega´s traint in het gebruik van begrijpelijke taal. Zo blijft de kennis over duidelijk communiceren binnen jouw organisatie. We hopen op deze manier op een blijvend effect in jouw organisatie.

3. Direct Duidelijk Schrijfhulp

De taalapplicatie Textmetrics helpt bij het schrijven van begrijpelijke teksten. Textmetrics laat bijvoorbeeld zien of zinnen te lang zijn. Ook geeft Textmetrics adviezen over hoe je je tekst begrijpelijker maakt. Met Direct Duidelijk Doen krijg je 1 jaar toegang tot Textmetrics. Lees hier de FAQ.

4. Hulplijn

De Hulplijn 085 4000 111 is nu voor iedereen gratis bereikbaar. Ook als jouw organisatie niet meedoet aan Direct Duidelijk Doen of de Direct Duidelijk-deal niet heeft getekend. Wil je hulp bij het schrijven van duidelijke teksten? Neem dan contact met de Hulplijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Chatten kan zelfs tot 20.00 uur.  

Wil je jouw organisatie opgeven voor Direct Duidelijk Doen?

Hieronder lees je hoe je dit doet.

 • Stuur vóór 1 september 2021 een mail naar info@directduidelijk.nl met als onderwerp Aanmelding Direct Duidelijk Doen en de naam van je organisatie.
 • In de bijlage stuur je een plan van aanpak mee. Zorg ervoor dat alle onderstaande informatie in jouw plan staat. Dit zijn namelijk de voorwaarden om mee te doen. In het plan van aanpak staat in ieder geval:
  • wie de contactpersoon van het plan is;
  • hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft;
  • hoe jouw organisatie aan de slag gaat met Direct Duidelijk of wat jouw organisatie al doet met Direct Duidelijk;
  • heeft jouw organisatie de Direct Duidelijk-deal nog niet ondertekend? Laat ons dan weten wanneer dit in de planning staat;
  • wil jouw organisatie een van de hulpmiddelen niet gebruiken? Schrijf dit dan ook in het plan. Dit geldt niet voor de Hulplijn.

 

VEELGESTELDE VRAGEN DIRECT DUIDELIJK DOEN
 

Wat is Direct Duidelijk Doen?

Met Direct Duidelijk Doen geeft de Direct Duidelijk Brigade overheidsinstanties (voor nu) 4 hulpmiddelen die helpen bij duidelijk communiceren. Het aanbod van hulpmiddelen is voor elke overheidsorganisatie hetzelfde.

Voor wie is Direct Duidelijk Doen?

Alle overheidsorganisaties. Dus gemeenten, provincies, het waterschap, het rijk en overheidsuitvoerders op lokaal of landelijk niveau.

Kan ik individueel meedoen aan Direct Duidelijk Doen?

Nee, aan Direct Duidelijk Doen doe je mee als organisatie. Een contactpersoon per organisatie zorgt ervoor dat mensen binnen zijn of haar organisatie er gebruik van kunnen maken.

Hoe geef ik mijn organisatie op?

 • Stuur een mail naar info@directduidelijk.nl met als onderwerp ´Aanmelding Direct Duidelijk Doen´ en de naam van je organisatie.
 • Stuur jouw plan van aanpak mee in de bijlage. Bij de volgende vraag lees je wat er in het plan van aanpak moet staan.

Hoe moet het plan van aanpak eruitzien?

Het plan van aanpak hoeft zeker geen projectplan te zijn dat tot in de puntjes is uitgewerkt. Wel zijn er 5 voorwaarden. In het plan staat in ieder geval:

 1. hoe jouw organisatie aan de slag gaat met Direct Duidelijk of wat jouw organisatie al doet met Direct Duidelijk;
 2. wie de contactpersoon is;
 3. hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft;
 4. indien van toepassing van welke hulpmiddelen jouw organisatie geen gebruik wil maken;
 5. het ondertekenen van de Direct Duidelijk-deal is onderdeel van het plan. Heeft jouw organisatie de Direct Duidelijk-deal nog niet ondertekend? Laat ons dan weten wanneer dit in de planning staat. Dit is geen doel op zich, maar we vinden dit belangrijk omdat het helpt het bestuurlijk en ambtelijk draagvlak te vergroten.

Tot wanneer kan ik dit plan opsturen?

Tot 1 september 2021.

Hoe beoordeelt de Direct Duidelijk Brigade mijn aanvraag?

Het aanbod van maatregelen is voor elke overheidsorganisatie hetzelfde. Hoe vaak je van een hulpmiddel gebruik kan maken verschilt wel per organisatie. Dit hangt af van:

 • het aantal medewerkers binnen je organisatie;
 • vraag en aanbod. Als we veel aanvragen krijgen, dan kunnen we per organisatie minder mensen laten meedoen.  

Hoe weet ik of mijn organisatie mee mag doen aan Direct Duidelijk Doen?

Na jouw mail ontvang je van ons eerst een bevestiging van deelname en daarna een Direct Duidelijk Doen ´voucher´. Deze voucher krijg je per mail. Op de voucher staat hoe en hoe vaak jij en je collega´s gebruik kunnen maken van de verschillende hulpmiddelen en vanaf wanneer. Als je organisatie niet in aanmerking komt, dan laten we dat weten.

Wat als ik niet alle hulpmiddelen wil gebruiken?

Jouw organisatie kan ook gebruik maken van een deel van de hulpmiddelen. Als jij of jouw collega´s al eerder een schrijftraining volgden bijvoorbeeld. Laat ons weten van welk hulpmiddel je geen gebruik wilt maken. Samen kijken we dan naar een oplossing die past bij de wensen van jouw organisatie.   

Hoe vaak kan ik gebruik maken van de Direct Duidelijk Doen Hulpmiddelen?

Dit verschilt per organisatie en hangt af van de grootte. Daarom vragen we je ook hoeveel mensen in je organisatie werken. Direct Duidelijk Doen is bedoeld als kennismaking, het is financieel niet haalbaar om in elke organisatie grote aantallen ambtenaren te trainen. 

Valt de Hulplijn ook onder de Direct Duidelijk Doen Hulpmiddelen?

Ja, alleen de Hulplijn is voor iedereen gratis bereikbaar zonder voorwaarden zoals bij de andere 3 hulpmiddelen.

Komen er nog meer Direct Duidelijk Doen Hulpmiddelen?

Ja, we bekijken nu of we zogenaamde ´testpanels´ kunnen gebruiken om overheidsorganisaties te helpen met begrijpelijk communiceren. Zodra we hier meer duidelijkheid over hebben, komt dit op deze site te staan. Daarnaast blijft Direct Duidelijk steeds in ontwikkeling en kunnen we besluiten de regeling uit te breiden.

Hoeveel organisaties kunnen meedoen?

Dat weten we nog niet.Dat is namelijk afhankelijk van het aantal aanmeldingen en we weten nu nog niet hoeveel organisaties zich opgeven. Als het budget op is, dan stopt Direct Duidelijk Doen. Dus op=op.

Kunnen er rechten worden ontleend aan Direct Duidelijk Doen?

Nee, dat kan niet. We bieden met Direct Duidelijk Doen hulp en ondersteuning aan. We gaan hierbij uit van hoeveel vraag er is en hoeveel budget we hebben.

Kan een organisatie ook geld krijgen van de Direct Duidelijk Brigade?

Nee, dit mogen we niet doen volgens ons eigen beleid en zelfs niet volgens de wet.

Is de kwaliteit van Direct Duidelijk Doen gegarandeerd?

We hebben een uitgebreide aanbestedingsprocedure gevolgd op basis van wensen en behoeften die de Direct Duidelijk Brigade eerder ophaalde. Daar zijn winnaars uitgekomen op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Kan ik de trainingen ook online volgen (in verband met Corona)?

Ja, beide trainingen (begrijpelijke taal en taalcoach) bieden we aan op locatie, online of digitaal via e-learning.  

Waar kan ik ervaringen delen met andere mensen uit het Direct Duidelijk Netwerk?

In onze LinkedIngroep kun je vragen stellen en ervaringen delen https://www.linkedin.com/groups/8699735/

Als ik zelf een aanbesteding wil doen, kan ik dan terecht bij de Direct Duidelijk Brigade?

Ja, wij adviseren je daar graag over via info@directduidelijk.nl. We hebben natuurlijk geen voorkeur voor bepaalde opdrachtnemers maar kunnen je wel helpen met het scherp krijgen van je vraag.

Kan de Direct Duidelijk Brigade helpen als er in mijn organisatie geen tijd wordt vrijgemaakt voor Direct Duidelijk?

Ja, we kunnen geen wonderen verrichten maar we denken graag mee over oplossingen. Geen tijd krijgen kan te maken hebben met geen of weinig bestuurlijk en/of ambtelijk draagvlak. Het blijft de verantwoordelijkheid van jouw organisatie zelf om hier aandacht aan te besteden. Maar we helpen je graag op weg.  

Is het voor overheden een verplichting om tijd te steken in begrijpelijke communicatie?

Strikt juridisch is dat lastig. Overheden horen zich te houden aan een algemene set geschreven en ongeschreven spelregels volgens het bestuursrecht. Deze spelregels worden de algemene beginselen van behoorlijk bestuur genoemd. Zo bestaat bijvoorbeeld het zorgvuldigheidsbeginsel. Onderdeel daarvan is dat overheden zorgen dat burgers correct behandeld worden. En dat begint met duidelijke communicatie. In 2021 wordt naar verwachting de Algemene wet bestuursrecht gewijzigd. Hierin wordt toegevoegd: ´een bestuursorgaan draagt zorg voor passende ondersteuning bij het verkeer met dat bestuursorgaan.´

Hoe weet ik of ik duidelijk en begrijpelijk schrijf?

Dat hangt af van je doelgroep. Als je een idee wilt krijgen van het niveau van je teksten dan kun je de volgende (gratis) links gebruiken:

Is er een soort handleiding voor duidelijk overheidstaal?

Nee, niet officieel maar we hebben wel een aantal handige links voor je:

Biedt Direct Duidelijk nog andere hulpmiddelen aan?

Jazeker, bekijk daarvoor: