Aanpak gemeente Enschede

Gemeente Enschede ondertekende als eerste gemeente de Direct Duidelijk-deal omdat we duidelijke taal erg belangrijk vinden. We werken hier al een paar jaar aan In Enschede doen we dit bijvoorbeeld door:

  • onze schrijfafspraken vast te leggen in onze Enschedese Schrijfijzer;
  • collega’s op te leiden met schrijftrainingen;
  • teksten voor inwoners te herschrijven.

Na ondertekening van de Direct Duidelijk-deal startten we met Direct Duidelijk Enschede in de hele organisatie. Zodat uiteindelijk iedereen onze teksten begrijpt.

Direct Duidelijk Enschede: nieuwe aanpak, nieuwe naam, waarom?
Omdat het altijd beter kan en zo laten we ook zien dat we de landelijke campagne steunen. Direct Duidelijk Enschede is er voor onze lezers. We gebruiken begrijpelijke taal en kiezen voor een persoonlijke benadering. Vanuit Direct Duidelijk Enschede bekijken en herschrijven we de komende tijd de schriftelijke communicatie naar inwoners. Van brieven tot webteksten en e-mails.

Direct Duidelijk Enschede onder de aandacht van collega’s en inwoners 
Dit doen we met acties als taalweken en interne festivals waarin duidelijke taal centraal staat. Zo hielden we in februari 2020 voor het eerst een Taalstrijd (geïnspireerd door Gemeente Utrecht) waarin inwoners, ambtenaren, raadsleden en taalvrijwilligers tegen elkaar streden. Bekijk hieronder de video van de eerste Taalstrijd van de gemeente Enschede. Met Direct Duidelijk Enschede verplaatsen we ons in de schoenen van lezers en dus inwoners. Het is dus logisch om de inwoners zelf te laten oordelen. Inwoners kunnen onduidelijke teksten opsturen en vanaf 2020 beoordeelt een lezerspanel onze teksten. In het panel zitten inwoners van de gemeente Enschede. Zo zorgen inwoners en de gemeente samen voor direct duidelijke teksten!

Organisatie

Gemeente Enschede

Contact

Talissa Oude Bennink
Projectleider Direct Duidelijk Enschede
t.oudebennink@enschede.nl
www.enschede.nl/directduidelijk

Bestanden en links

Direct Duidelijk-brigade aftrap in Enschede 23 oktober 2019 Direct Duidelijk Enschede