Gemeente Den Haag

“Als onderdeel van onze Haagse helderetaal-aanpak organiseren wij een ‘wasstraat’ over heldere overheidscommunicatie. In een halve dag scholen we collega’s bij over het bereiken van kwetsbare groepen, de kracht van de juiste (beeld)taal, de stijl van het huis en gedragsonderzoek. Natuurlijk gaan we ook concreet aan de slag met het schrijven in heldere taal en intervisie. En onze directie doet ook mee.”

Lodewijk van Noort
Team heldere taal Den Haag​ (helderetaal@denhaag.nl)

   

Gemeente Rotterdam

“We ondersteunen onze campagne Duidelijke taal onder andere met wekelijkse tips op ons intranet (RIO) en de televisieschermen in alle gemeentelijke gebouwen. En een schrijfworkshop waar 900 collega’s al aan deelnamen. Rotterdam vindt Duidelijke taal belangrijk. Gewoon omdat het fijner leest.”

Emmely Samson
Campagne Duidelijke taal Rotterdam

   

Gemeente Oss

“De gemeente Oss schrijft in Klare Taal. Schrijven in Klare Taal kost veel tijd, moeite en energie. Wij zijn er sinds 2011 mee bezig. We blijven onze collega’s helpen en inspireren om in Klare Taal te blijven schrijven. Onze ‘Klaartje-posters’ helpen daarbij. Wil je meer weten van wat wij doen? Kijk eens op www.oss.nl/klaretaal!”

Aysegül Demirci en Theodora Verploegen
Projectleiders Klare Taal

Klaartje poster gemeente Oss
Beeldverslag workshop Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur

De gemeente Etten-Leur schrijft gewoon!

Onze inwoners hebben recht op begrijpelijke en duidelijke communicatie. Bij de gemeente Etten-Leur gaan we daar honderd procent voor. En heel belangrijk: onze bestuurders dragen dit enthousiast uit. In gesprekken, brieven en mails gebruiken we heldere taal. Wie dat lastig vindt, kan een beroep doen op de schrijfcoaches op elke afdeling. We zorgen er samen voor dat onze inwoners ons steeds beter weten te vinden en begrijpen. En hoe fijn voelt het als een inwoner tegen je zegt: ‘Wat een duidelijke brief, ik snapte meteen wat je bedoelde!’

In september 2017 organiseerde onze gemeente, samen met de Regio West-Brabant, een ‘dag van de heldere taal’. Bekijk de impressie van de plenaire sessie en de workshops. Ook een idee voor jouw organisatie?”

Annemiek Voesenek
Wijkmanager Etten-Leur Zuid

   

Gemeente Enschede

“Als we brieven sturen die de meeste inwoners niet goed begrijpen, is dat echt iets om ons zorgen over te maken. Moeilijke en onleesbare teksten willen we niet. Daarom doen we mee.”

Talissa Oude Bennink en Erik Bergsma
Aanjagers Direct Duidelijk Enschede

Cartoon Gemeente Enschede