Staatssecretaris Knops bezoekt Direct Duidelijk Enschede

De gemeente Enschede ondertekende 2,5 jaar geleden als één van de eersten de Direct Duidelijk-deal. Hiermee laten ze zien dat ze zich bewust zijn van de taal die ze gebruiken. En dat ze bereid zijn om begrijpelijker te communiceren. Hoe staan ze er nu voor? En wat vinden inwoners van de communicatie van de gemeente en de overheid? Staatssecretaris Raymond Knops gaat in gesprek met de ambtenaren, inwoners en taalvrijwilligers. 

Inmiddels tekenden ruim vijftig organisaties de deal. Daar komen dit jaar nog 20 organisaties bij waaronder UWV, Nationale Politie en de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Organisaties die de deal tekenen kunnen gebruikmaken van Direct Duidelijk Doen. Dit zijn hulpmiddelen zoals trainingen voor begrijpelijk schrijven en taalcoaches. En ook de Taalapplicatie Textmetrics die helpt bij begrijpelijk schrijven op woord- en zinsniveau.

In totaal zijn vorig jaar 20.000 brieven van de overheid herschreven in heldere taal. Dit jaar en volgend jaar krijgen meer dan 40 organisaties training in begrijpelijk communiceren. Ongeveer 150 overheidsorganisaties ontwikkelden beleid op het gebied van begrijpelijke taal.