Onderzoek Nationale ombudsman: "Nederlanders willen dat de overheid in simpelere taal communiceert"

Foto: Nationale ombudsman Reinier van Zutphen


Nederlanders willen dat de overheid in 2030 eerlijk en begripvol is in contact met burgers en dat ze mensen snel en met kennis van zaken helpt als er iets geregeld moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1500 Nederlanders dat het bureau Kantar heeft uitgevoerd voor de Nationale ombudsman.

Gemeente Nijmegen ondertekent Direct Duidelijk-deal

Op maandag 8 juli ondertekende gemeentesecretaris Arne van Hout namens de gemeente Nijmegen de Direct Duidelijk-deal. Nijmegen is de eerste gemeente in Gelderland die deze concrete stap naar heldere overheidscommunicatie zet. Net als de vier grote steden, die de deal in juni ondertekenden, zal Nijmegen een voortrekkersrol kunnen vervullen voor kleinere gemeenten en andere overheidsorganisaties uit de omgeving.

Bekijk hieronder meer foto's van de ondertekening in Nijmegen.

Gemeente Stichtse Vecht ondertekent Direct Duidelijk-deal tijdens inspiratiesessie

Tijdens een inspiratiesessie op 2 juli ging het in het gemeentekantoor van de gemeente Stichtse Vecht over duidelijke overheidstaal. Burgemeester Yvonne van Mastrigt trapte de bijeenkomst af. Zij legde uit waarom duidelijke taal zo belangrijk is. Taalhuis – een samenwerking tussen Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen en Welzijn Stichtse Vecht – en Leef Maatschappelijke Dienstverlening vertelden tegen welke problemen vooral mensen mensen die moeite met lezen en schrijven hebben aan kunnen lopen.

Gemeente Hof van Twente ondertekent Direct Duidelijk-deal tijdens regiobijeenkomst

Op maandag 12 juni ondertekende gemeentesecretaris Dennis Lacroix namens de gemeente Hof van Twente de Direct Duidelijk-deal. Hij deed dit tijdens de regiobijeenkomst van Direct Duidelijk voor Noord-Nederland, die werd gehouden in het gemeentehuis van Hof van Twente in Goor. Ninke van der Kooy, stuurgroeplid van het Netwerk Begrijpelijke Overheid (de initiatiefnemer van de Direct Duidelijk-campagne), overhandigde hem de deal.