Gemeente Zevenaar aan de slag met duidelijke taal

Burgemeester Lucien van Riswijk ondertekende op dinsdag 22 oktober namens de gemeente Zevenaar de Direct Duidelijk-deal. De gemeente belooft hiermee dat zij serieus werk maakt van direct en duidelijk communiceren naar inwoners.

Lucien van Riswijk: ‘Door de ‘Direct Duidelijk-deal’ te ondertekenen, spreken we af dat we als organisatie inspanning leveren om onze teksten te verbeteren. Al onze inwoners hebben recht op een brief die ze kunnen begrijpen. Het is daarom belangrijk dat we lastige onderwerpen zo gemakkelijk mogelijk uitleggen.’

Landelijke aftrap Direct Duidelijke Brigade in Roermond en Enschede

Op de foto: staatssecretaris Knops en leden van de Direct Duidelijk Brigade in Roermond

Op woensdag 23 oktober 2019 gaf staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met wethouder Marianne Smitsmans van de gemeente Roermond de landelijke aftrap van de Direct Duidelijk Brigade. Met deze brigade stelt de staatssecretaris meer mensen en middelen beschikbaar voor het begrijpelijker maken van overheidstaal.

Staatssecretaris Knops: extra mensen en middelen voor begrijpelijke taal

Taalcoaches die het land intrekken, trainingen voor ambtenaren om duidelijker te schrijven en praktische hulpmiddelen om communicatie met mensen te verbeteren. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelt meer mensen en middelen beschikbaar voor het begrijpelijker maken van overheidstaal. Om overheidscommunicatie te verbeteren stuurt hij de nieuw opgerichte Direct Duidelijk Brigade het land in om ambtenaren te helpen bij het verbeteren en begrijpelijker maken van teksten.

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat direct duidelijk communiceren

Op de foto: links Toon van der Klugt, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, rechts Kristel Dirkx, stuurgroeplid van het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO).


Dijkgraaf Toon van der Klugt heeft op dinsdag 1 oktober namens het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de Direct Duidelijk-deal ondertekend. Het waterschap belooft zich hiermee in te zetten voor heldere en duidelijke communicatie. Schieland en de Krimpenerwaard is het eerste waterschap in Nederland dat de deal heeft ondertekend.