Stappenplan ondertekening Direct Duidelijk-deal

Wil jouw organisatie de Direct Duidelijk-deal tekenen? Lees dan onderstaand stappenplan. 

 1. Zoek contact met andere overheidsorganisaties in je regio. Misschien willen zij de deal ook ondertekenen, en kunnen jullie er een gezamenlijk evenement van maken. Het is leuk en inspirerend als verschillende organisaties de deal tegelijk ondertekenen! Als dat lukt, kunnen jullie samen de volgende stappen volgen. Geef jullie plannen door aan het campagneteam van Direct Duidelijk via info@directduidelijk.nl.
 2. Zorg voor een duidelijk startschot. Door daar echt een ‘moment’ van te maken laat je zien dat jullie toewerken naar de ondertekening van de Direct Duidelijk-deal. Roep je collega’s bij elkaar en regel koffie en taart. Of organiseer een bijeenkomst waarin je het belang van duidelijke taal laat zien.
 3. Wie is de juiste persoon om de Direct Duidelijk-deal te ondertekenen? Wie moeten er verder zeker bij zijn? Stel een lijst samen. Hoe ‘hoger in de boom’ de ondertekenaar zit en hoe meer betrokkenen erbij zijn, hoe beter.
 4. Prik een datum in overleg met alle betrokkenen. Kies een geschikte locatie en regel eventuele catering. Geef deze datum door aan het campagneteam van Direct Duidelijk via info@directduidelijk.nl.
 5. Nodig ook andere mensen uit die duidelijke taal belangrijk vinden, zowel binnen als buiten je organisatie. Bijvoorbeeld communicatieadviseurs van (overheids)organisaties in nabije gemeenten. Misschien kun je hen enthousiast maken en kunnen jullie in de toekomst samenwerken.
 6. Nodig een fotograaf en de regionale media uit om dit bijzondere moment vast te leggen.
 7. Download het drukbestand van de Direct Duidelijk-deal en een set met Direct Duidelijk-logo’s via onze site. Plaats het logo van je eigen organisatie in het drukbestand. Vraag je drukker minimaal twee borden op A3-formaat te maken. Het is mooi als de Direct Duidelijk-deal op karton wordt gedrukt of geplakt. Zorg ervoor dat er een dikke zwarte stift is voor de ondertekening.  
 8. Ondertekening Direct Duidelijk-deal
  Maak er een inspirerende bijeenkomst van voor alle betrokkenen. Maak duidelijk waarom jouw organisatie de deal ondertekent en vertel wat jullie gaan doen.
 9. Stuur een kort verslag met een duidelijke foto van de ondertekening naar info@directduidelijk.nl en vermeld de naam en de functie van de ondertekenaar erbij. Er komt dan een nieuwsbericht op https://www.directduidelijk.nl/nieuws.
 10. Laat via je interne en externe netwerk weten dat jouw organisatie de deal heeft ondertekend. Vertel wat dat voor je organisatie inhoudt, wat de plannen zijn en hoe jullie die gaan realiseren. Maak hierbij gebruik van het Direct Duidelijk-logo en ander materiaal op directduidelijk.nl. Gebruik de hashtag #directduidelijk in online communicatie en/of vermeld @directduidelijk in de berichten.
 11. Zet de ondertekende Direct Duidelijk-dealborden neer op goed zichtbare plaatsen in jullie gebouw, of hang ze op.
 12. Laat zien wat de resultaten zijn van jullie Direct Duidelijk-beleid. Deel voorbeeldteksten zoals ‘voor-en-na-teksten’ (brieven, e-mails, beleidsplannen) of schrijfwijzers met collega’s. Zijn jullie trots op een tekst, een ander product (filmpje, poster) of een actie binnen jullie organisatie? Upload ze dan zelf via https://www.directduidelijk.nl/node/add/dit_doen_je_collega_s. Ze komen dan op https://www.directduidelijk.nl/praktijkvoorbeelden/bekijk-hier-goede-voorbeelden te staan zodat anderen ze kunnen gebruiken. Andere organisaties hebben dat ook gedaan. Zo komen er telkens nieuwe voorbeelden beschikbaar!
 13. Stuur ons een mail als je het leuk vindt als er iemand aanwezig is van de Direct Duidelijk Brigade.